maandag 2 juni 2014

Is seks taboe?

Onlangs zat ik op terras met vrienden. Wat bij mij wel vaker voorvalt is dat het onderwerp veranderd in seks. De meesten onder ons voelen zich daar ongemakkelijke bij, andere praten gezellig mee. 

Is intimiteit in onze samenleving dan nog steeds taboe? Volgens mij wel. Weinig mensen gaan open hun seksleven op tafel gooien en ondervinden moeite met het delen van hun seksuele fantasieën. Sommigen ondervinden zelf moeite met het uitspreken van woorden die verband hebben met intimiteit. 


Seks vindt zijn wortels  in onze natuur het is voortplanting. Het is dierlijk. De meeste mensen doen het. Waarom voelen mensen zich hier dan zo ongemakkelijk bij? In de eerste plaats denk ik dat de Vlaming vrij preuts is. Intimiteit gebeurt ook vaak in het privéwezen, mede daardoor gaan mensen mindere praten over intimiteit. Als seks in een relatie slecht gaat dan gaan mensen dit ook minder bespreken om wille van hun partner. Maar hey we hoeven ook niet je hele seksleven te weten. Enkele details zijn voldoende.

We leven niet meer in de jaren 'stilletjes'. Taboe rond 'normale' seks is bijna volledig verdwenen. Andere onderwerpen zoals anaal, SM, Trio's, parenclubs, seksspeeltjes etc. zijn nog steeds niet bespreekbaar. Preutsheid omtrent seks en naaktheid is deels verdwenen in de jaren '60. Te wijten aan de hippies. Je zult zeker wel al beelden gezien hebben van het Wood Stock festival waar mensen halfnaakt rondliepen.

Doe je een onenightstand en kom je er open voor uit? Dan ben je onmiddellijk een slet. Mede hierdoor denk ik dat dit een ongemakkelijk onderwerp is voor mensen. Wie wil er nu een slet genoemd worden. Voor velen is seks in het openbaar een seksuele fantasie. Waarom zou je op een openbare plaats als het park, zwembad, bos, etc. seks willen hebben? Het kan toch gewoon in bed? hoor je wel vaker. Angst om betrapt op te worden op een openbare plaatst overheerst hier de seksuele drift. Angst op betrapping werkt voor de ene nog opwindender dan voor de andere.

Seks met meerdere vrouwen is voor veel mannen de 'ultieme' fantasie. Laat ons eerlijk zijn, dit telt ook voor vrouwen. Het gaat hier wel degelijk om een trio en geen orgie. Men zegt wel eens: "vrouwen willen enkel trio's met twee mannen". Dit klopt niet. Steeds meer vrouwen gaan neigen naar een trio met iemand van het zelfde geslacht. Vaak omdat ze zich hier bij vertrouwder voelen. Laat ons duidelijk zijn: je bent NIET Homo -of biseksueel het gaat hier eerder om nieuwsgierigheid. Het maakt je ook niet 'anders' als je wel eens fantaseert over een trio. Voornamelijk houdt het koppels tegen houdt omdat het vaak voor beiden partijen niet leuk is om je geliefde te zien vrijen met iemand anders. Voor sommige werkt dit opwindend. Deze mensen zullen de stap dan ook sneller maken. Vaak vind je andere mensen of koppels met deze interesses in parenclubs. 

Mensen gaan opener praten over seks in tekstberichten. Remmingen worden dan minder omdat je elkaar niet ziet. Je typt het en de andere persoon ziet je reactie niet. Woorden met betrekking op seksualiteit zijn plotseling veel makkelijker uit te spreken.  

Ook over seksuele problemen in een relatie wordt niet open gepraat. Mensen zijn vaak bang van de reacties van anderen. Je hebt beiden een drukke job en veel stress. Gevolg: zin in intimiteit is ver te zoeken. Seks werkt rustgevend en door het vrij komen van Oxytocine en vasopressine gaan jullie je verbonden voelen en dit is belangrijk in een gezonde relatie. Seks zorgt dus deels mee voor een goede relatie. Over seks moet in een relatie openlijk gepraat kunnen worden net zoals gevoelens. Zit er een sleur op je seksleven? Probeer dan iets nieuws waarbij beiden partijen zich comfortabel voelen. Dit kan door middel van seksspeeltjes, kamasutra, op een andere plaats vrijen, etc. Laat ons duidelijk zijn dat de vooroordelen over seksspeeltjes niet kloppen. Veel vrouwen denken dat het vulgaire is. Dat is het zeker niet, meer en meer producenten proberen deze speeltjes vrouwvriendelijk te maken. Vaak zien ze er nog schattig uit ook. We kunnen er dus niet omheen seks is heel belangrijk in een relatie. Je deelt intimiteit en liefde.

Er open over praten met vrienden, kennissen of andere koppels (daarom niet je ouders of je baas) is belangrijk. Je leert van elkaar. Je kunt ervaringen van anderen toepassen op je eigen seksleven. En ik moet zeggen het is best wel grappig. Je leert mensen op een andere manier kennen. Bij sommige denk je misschien: "wow dat had ik nooit van je verwacht". Seks kun je beter bespreekbaar maken in je vriendengroep door een upperdare te organiseren. Bij een upperdare komt iemand langs die uitleg en ervaring deelt omtrent de seksspeeltjes, massage kaarsen, lingerie, etc. Vergelijkbaar met een tupperware avond. In plaats van potten worden hier dan speeltjes besproken en verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten